Rainbow Resources Group rejoint Axis Group

Nous sommes fiers de vous annoncer qu'à partir d'aujourd'hui, Rainbow Resources Group rejoint Axis Group. Le groupe Axis est un acteur de référence dans le secteur du recrutement et des services RH depuis près de 25 ans.

Nous avons beaucoup en commun : notre gamme de clients et de candidats, notre méthodologie, notre positionnement qualitatif sur le marché et, enfin et surtout, notre éthique et nos valeurs.

Ensemble, nous sommes fortement convaincus que vous pourrez atteindre vos objectifs en matière de ressources humaines grâce à un large gamme de services.

Pour en savoir plus, cliquez sur le bouton ci-dessous

Candidates Employeurs

Rainbow Resources Group rejoint Axis Group
1

Waarom klagen en zeuren op de werkvloer nefaste gevolgen kan hebben?

An.jpg
An Degryse
  • 3 Min de lecture
bednet.jpg

We hebben altijd wel iets om over te klagen. Het weer zit niet mee, we zijn moe en het weekend was weer veel te kort. Maar wat blijkt nu, mensen die veel klagen, zijn vaker ziek, handelen minder succesvol en hebben minder vrienden. Daarnaast is het ook zo dat al dat geklaag ook collega’s meesleurt in het negatieve gezeur. Voor je het weet loopt de hele vloer te klagen. Daarom pleiten verschillende onderzoekers en auteurs voor minder geklaag op de werkvloer. 

Waarom doen we dat eigenlijk, al dat gemopper? Klagen heeft een functie. Je uit je emoties op een sociaal verantwoorde manier, iedereen doet het immers. En het creëert een gevoel van samenhorigheid. Klagen volledig verbannen zou dan ook een averechts effect hebben. Want proberen we een periode “met opzet” niet te klagen, dan doen we het daarna dubbel zoveel.

Wat is dan wel een goede houding om al te negatieve collega’s of mensen die altijd negatief zijn te stoppen of jezelf er niet te laten door meesleuren?

Mensen abrupt onderbreken is geen oplossing, integendeel, dat creëert spanning en niemand geraakt er verder mee. Het vraagt een bewuste en tactische aanpak. Reageer begripvol met teksten zoals “ik kan me voorstellen dat je daar last van hebt” of “dat is inderdaad vervelend”. Een goede techniek is “spiegelen”. Herhaal letterlijk wat iemand zegt zonder te overdrijven. We vinden het immers fijn om gehoord te worden. Maar vooral, ga niet te lang mee in het verhaal van de klager. Heb je even je luisterend oor geleend, prima, nu de positieve toer op met dat gesprek.

Hoe doe je dat? We gaan er niet om liegen, het vergt een soms zware inspanning maar het loont. Vraag bijvoorbeeld naar dingen die de klager wél kan waarderen. Stel vragen die oplossingsgericht denken stimuleren zoals “hoe” vragen of “waarom” vragen. Het loont om je geduld te bewaren. Of gebruik humor, met een klinkslag kan een gesprek ook een andere wending krijgen. Als iemand de switch kan maken, kan er opnieuw gedacht worden in termen van oplossingen.

Vaak zit onder dat klagen veel betrokkenheid. Klagers zijn passionele mensen, zij die zich hullen in stilzwijgen zijn veel gevaarlijker voor een organisatie, die zijn immers gestopt met meedenken. Het geklaag verhult een (oppervlakkig) ongenoegen, waar de klager zelf ook wel zijn aandeel in heeft. Iemand kan blijven klagen over het gedrag van zijn leidinggevende maar kan ook een laagje dieper duiken en zien wat schuilt erachter mijn gezeur? Als je dat uitspreekt en daarbij ook kritisch naar jezelf kunt kijken, krijg je een veel fijner en oprechter gesprek. Er wordt makkelijk over koetjes en kalfjes gepraat, terwijl we ervaren dat er meer behoefte is aan oprecht contact.

Meer weten over dit onderwerp? Bart Flos schreef er een boek over en op de blog van Sandra Brandt vind je vele tips om het leven van de “regenboog” kant te bekijken.

Ce site Web utilise des cookies. Consulter notre politique en matière de cookies.