1

Gratis online Excel-cursussen

Molesse.jpg
Molesse Van Vlasselaer
  • 4 Min leestijd
freeonlineexcelcourses2.jpg

Hoe staat het met jouw kennis van Excel? Verfijn je Excel-skills vandaag nog en verbeter je kansen op het vinden van je volgende droomjob. Let's get you started!

Het gebeurt al te vaak dat kandidaten, wanneer ze bij ons langs komen voor interview en testen, ons vragen om IT testen zoals Excel en PowerPoint over te slaan. Ze geven dan aan de programma’s nooit nodig te hebben gehad in hun carrière. Jammer genoeg is voor veel jobs in administratie, financiën, HR of boekhouding, kennis van programma’s als Excel noodzakelijk. Gelukkig zijn er tal van gratis mogelijkheden om jouw Excel-kennis bij te schaven of er de fundamenten van te leggen. Wij raden onze kandidaten steeds aan tijd uit te trekken om zich te verdiepen in Excel. Op die manier vergroot je je kansen op een nieuwe job.

De meest voor de hand liggende cursussen

Office 365 Training Center: Excel Help Center. Microsofts eigen leerportaal is een werkelijke bron van informatie, die mooi is onderverdeeld in verschillende trainingsmodules; Eentje voor elk MS-Office-programma. Het is een goudmijn voor de autodidact die ietwat minder thuis is in Excel en die smacht naar eenvoudige handleidingen, templates en quick-start-handboekjes, die complexe informatie, zoals we ze vinden in dure schoolboeken , omzetten in hapklare brokken. Het is een referentiepunt voor al diegenen die willen beginnen met Excel, of hun geheugen erover willen opfrissen.  

YouTube. Video-liefhebbers, we zijn jullie niet vergeten. Voor zij die liever video-tutorials bekijken raden wij graag een aantal YouTube-kanalen aan. Je vindt er tutorials van alle duur en van eender welk moeilijkheidsniveau. Met deze kanalen zou je makkelijk van start moeten geraken: Chandoo, Excellsfun, Mr.Excel en Excel Campus.

Google: gratis PDF-eBoeken. Of je kan uiteraard simpelweg in Google ‘gratis Excel-cursus .pdf’ invoeren. Je zal merken dat er een hele hoop gratis eBoeken neer te laden zijn die de basis van Excel uit de doeken doen.  

 Alternatieven

Actiris’ PC-Skills-portaal. Je kan jezelf ook Excel aanleren via het PC Skills Portal van Actiris. Het gaat om een online-omgeving waar je makkelijk (en gratis) toegang hebt tot studiemateriaal over de programma’s van MS Office. Het platform is beschikbaar in het Nederlands, het Frans en het Engels. Het enige nadeel is wel dat je in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest moet wonen en moet ingeschreven zijn bij Actiris als werkzoekende.

VDAB's online Excel-workshop. Als je in Vlaanderen woont en ingeschreven staat als werkzoekende, is er de online workshop van de VDAB. Je krijgt er toegang tot een multimodale cursus en je kan zelf bepalen waar je je focust legt, bijvoorbeeld in overeenstemming met jouw noden en interessen. Leer je graag de volledige cursus, dan neemt dat een vijftigtal uren in beslag.  

De lange-afstandscursussen van LeForem. En uiteraard biedt LeForem eveneens een gratis onlinecursus aan voor mensen die bij hen ingeschreven staan en in Wallonië wonen. Wil je de volledige cursus doen, dan maak je daar best een dertigtal uren voor vrij.

Op welke modules focus ik mij het beste?

Dat ligt eraan. Voor sommige jobs volstaat het om gegevens te kunnen omzetten in heldere grafieken of om getallen, tabellen of grafieken te kunnen interpreteren. In sommige HR-departementen, echter, maar eveneens in Finance-departementen, wordt de kennis van formules steevast belangrijker. Zeker wanneer je in de richting van financiën gaat zal er een bredere kennis van jou verwacht worden. Je zal dan moeten kunnen werken met database-analysen, draaitabellen en in sommige gevallen zelfs macro’s.

En dan moet je je tijd nog efficiënt kunnen beheren, want time is money voor elk bedrijf. We raden je zeker te focussen op de toetsenbord-shortcuts en Excel-formules, om zo tijdens je werk meer tijd te kunnen besparen. Rainbow Resources Group test overigens  altijd jouw Excel-kennis en we leggen eveneens de focus op tijdsdruk, door stricte tijdslimieten op te leggen.

Er zijn dus heel veel gratis Excel-cursussen binnen handbereik die je jezelf kan aanleren in een mum van tijd. Aangezien dat de huidige markt vraagt naar professionals die kennis hebben van MS. Excel en bij uitbreiding van MS Office, en dat het op zich heel eenvoudig is om er toegang tot te krijgen en jezelf daarin op te leiden, moet je enkel nog een beetje tijd zien vrij te maken en er gewoon aan beginnen. Inderdaad: just do it en je verhoogt meteen je kansen op de arbeidsmarkt.

Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk cookiebeleid.