1

Kleden voor succes

  • 4 Min leestijd
ScreenShot2020-01-27at11-45-37.png

Het is al eerder gezegd, het zal nog eens gezegd worden... en we kunnen het niet genoeg zeggen: je hebt maar één kans om een eerste indruk te maken. De eerste indruk is, vaker wel dan niet, blijvende indrukken en fouten kunnen zelden ongedaan worden gemaakt. Het is misschien niet eerlijk, maar het is een feit dat, gezien de keuze tussen twee even gekwalificeerde kandidaten, een interviewer steevast de nette, goed verzorgde kandidaat zal selecteren boven een slordige onverzorgde kandidaat die duidelijk gelooft dat het uiterlijk minder belangrijk is dan de vaardigheden. Hoe indrukwekkend uw kwalificaties en/of ervaring ook zijn, uw persoonlijke uitstraling kan niet worden genegeerd. Er zijn regels en, ook al zijn deze niet in steen gehouwen, er zijn enkele basis do's en dont's.

In de eerste plaats is er de persoonlijke verzorging

De "top vier" op je "look good checklist" moet schoon haar zijn, schone vingernagels, schone schoenen en een schone bril. Jongens - vuile vingernagels zijn GEEN teken van mannelijkheid - als je een sollicitatiegesprek hebt voor een kantoorbaan, is je toekomstige werkgever niet op zoek naar Mike the Mechanic... Brillen: ze zeggen dat je een schoon huis kunt beoordelen aan de hand van de staat van de ramen. Hetzelfde kan gezegd worden van mensen - een groezelige bril weerspiegelt niet noodzakelijkerwijs een boekige, intellectuele denkwijze... Vuile schoenen zijn gewoon een teken van luiheid en er is GEEN excuus voor vuil haar.

Zorg ervoor dat de kraag van dat witte hemdje/blouse geen lelijke sporen van make-up of vuil bevat; controleer uw kleding op eventuele hardnekkige vlekken; controleer de zomen, manchetten en knopen op losse draden of stiksels. Dames - ga nooit voor een interview zonder reserve panty, er is niets lelijker dan een ladder of een gat in een panty.

Voor de kleding 

Als u in een zakelijke omgeving interviewt, is de wijste, meest veilige keuze een pak - voor zowel dames als heren. Negeer het seizoen/klimaat niet: als je het te koud hebt tijdens een interview, kunnen je handen trillen, je neus kan rood worden en je kan moeite hebben om je te concentreren. Het is vaak makkelijker om een laagje uit te trekken dan om een kledingstuk toe te voegen Aan de andere kant, als je te warm gekleed bent kan het resultaat rampzalig zijn - klamme handen, zweterige huid, lopende mascara, lelijke transpiratievlekken - de lijst is lang...

Vooruit plannen

Als je maar één "interviewing suit" hebt en je wordt uitgenodigd voor een tweede interview, zorg er dan voor dat je een andere blouse/shirt of stropdas draagt. En, over het onderwerp stropdassen, vermijd de motieven van Mickey Mouse en Simpson, tenzij je solliciteert naar een baan in een pretpark.

Zakelijke of casual look?

Uw keuze van de interviewkleding kan specifiek afhangen van de omgeving / instelling van de baan waarvoor u solliciteert. Ga er echter niet van uit dat een meer casual of "kunstige" omgeving een uitnodiging is om jeans, T-shirts of leren jassen te dragen. Als u voorafgaand aan het sollicitatiegesprek uw onderzoek naar een bedrijf heeft gedaan, heeft u enig idee hoe medewerkers zich kleden. Als algemene regel geldt dat u zich wat slimmer moet kleden dan de typische bedrijfskleding.

Kleed je niet aan om te doden, kleed je aan om indruk te maken

Vermijd flitsende, onhandige juwelen en "luidruchtige armbanden". Wees conservatief met parfum/geur - als uw interview plaatsvindt in een klein kantoor, kan zelfs een beetje parfum te veel zijn (vooral als uw gesprekspartner toevallig allergisch is). Maar vergeet de deodorant niet.

Zeer korte rokjes en topjes met een duikende halslijn zijn absolute no-no's. Als je lang haar hebt, hou het dan uit je gezicht; het is belangrijk om de drang te weerstaan om met je haar te spelen tijdens een interview.

Wees jezelf

Blijf binnen de hierboven geschetste algemene regels trouw aan uw eigen stijl. Hoewel je je conservatief moet kleden voor interviews, betekent dit niet dat je look verstoken moet blijven van persoonlijkheid! Verkleed je niet als iemand die je niet bent, want als je de baan krijgt, wordt de maskerade de dagelijkse realiteit. Als je geen "rokkenjager" bent, draag dan een slim broekpak. Als je niet met hakken kunt lopen, draag dan slimme platte schoenen. Draag je NOOIT pakken, zoek dan een slim alternatief.

Tweede opinies

De meesten van ons zijn veel bedrevener in het herkennen van de kleedfouten die anderen maken dan in het herkennen van onze eigen stijlfouten. Maak niet de fout om een familielid of geliefde om een second opinion te vragen, ze zijn misschien niet objectief genoeg. U kunt veel beter collega's op het werk vragen om een eerlijke mening over uw interviewkleding.

Niet roken

En ten slotte, als je een roker bent, rook dan NIET die laatste kalmerende sigaret vlak voor het interview - je zult naar rook ruiken, je adem zal naar rook ruiken en je zal gebrandmerkt worden als een "kan het niet zonder" roker. Onnodig te zeggen dat kauwgom de geur niet volledig zal maskeren en dat het opdagen bij een interview met je mond vol met kauwgom ook geen optie is!

Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk cookiebeleid.