1

De vier seizoenen in je loopbaan

An.jpg
An Degryse
  • 3 Min leestijd
fourseasons134.png
Op welk punt sta jij in jouw loopbaan?

Op elk moment in je loopbaan heb je specifieke kwaliteiten die eigen zijn aan de levensfase waarin jij je bevindt. Elke levensfase stelt ook specifieke uitdagingen en kent specifieke noden. Je hiervan bewust zijn en de kans zien om daar met collega’s en je werkgever over te spreken levert een win-win op.

Lente van jouw loopbaan: de leerling

In de lente van jouw loopbaan, meestal zo tussen 20 en 30, draait alles rond ontwikkeling en groei. We zijn nog op zoek naar onze plek op de arbeidsmarkt en leren onszelf en onze competenties beter kennen terwijl we ze ontwikkelen. Vaak doen we dat door zoveel mogelijk verschillende ervaringen op te doen.

Kwaliteiten die bloeien in deze periode: inzet, gedrevenheid, leergierigheid, behulpzaamheid, graag informatie verwerken, zich willen bewijzen en een frisse blik.

In deze fase blijf je geprikkeld door veel afwisseling, voldoende mogelijkheden tot samenwerking en ontwikkeling, duidelijke spelregels en veel feedback.

Als je in deze fase een invulling van je job krijgt met weinig variatie, veel herhaling en heel veel druk dan is de kans groot dat je snel van uitdaging zal willen veranderen. 

Zomer van jouw loopbaan: de presteerder

In de zomer van jouw loopbaan, nemen prestaties en ambities de overhand. Je bent dan op zoek naar een job waarin je verantwoordelijkheid draagt of jouw competenties maximaal kan inzetten. Tegelijk is het op privévlak vaak erg druk: bouwen, kinderen, hobby’s, ….

Kwaliteiten die bij de zomer horen: werklustig, ambitieus, betrokken, goede teamspeler, kijkt vooruit, netwerker en resultaatgericht.

Maar denk eraan veel mensen in deze levensfase hebben nood aan maatregelen die bijdragen tot de balans werk-privé, voldoende autonomie en uitdagende taken én zichtbaarheid binnen de organisatie. In deze levensfase is er het grootste risico op burn-out of oververmoeidheid door alles tegelijkertijd te willen doen, of over de grenzen te gaan.

Herfst van jouw loopbaan: de zelfkenner

In de herfst van jouw loopbaan zoek je naar een nieuwe balans en staat zingeving/betekenis hoog op de agenda. Mensen concentreren zich dan meer op kwaliteit in werk én leven.

Kenmerkende kwaliteiten voor deze levensfase: veel kennis en ervaring, levert kwaliteit, het ego komt op de achtergrond en is doelgericht.

In deze fase is het hebben van werk waarbij expertise, ervaring, oordeelsvermogen en worden aangesproken belangrijk, evenals waardering krijgen voor wat je doet.

Winter: de bedachtzame

In de winter van jouw loopbaan heb je vooral nood aan verdieping en nieuwe mogelijkheden. Je hoeft je niet meer te bewijzen. Je wil wel langer werken, maar ook anders. Een kwaliteitsvol leven staat voorop. 

Kwaliteiten die in de winter vaak voorkomen: levenswijsheid, veel kennis en ervaring, goede expert en coach en goed risico’s kunnen inschatten.

In deze fase blijf je in balans door waardering en respect, een zinvolle bijdrage aan het geheel kunnen leveren, sfeer en verbondenheid en aanpassingen die de fysieke en mentale inzet ondersteunen.

Uiteraard gelden deze beschrijvingen niet altijd en voor iedereen. Ze zijn bedoeld als een aanleiding voor gesprekken met collega’s of je leidinggevende, individueel of in groep. Samen op zoek gaan naar wat motiveert en nodig is in een bepaalde levensfase, geeft energie en kan de samenwerking een boost geven. 

Als Consultants bij Rainbow Resources Group hebben wij bij onze selecties aandacht voor de talenten en de intrinsieke motivatie van onze kandidaten. We luisteren graag naar uw verhaal en kijken heel zeker ook naar het punt waarop u bent beland in uw loopbaan.

Wilt u graag nog meer info over dit onderwerp, dan kan u zeker ook terecht bij de experten van Resoc Mechelen. www.resocmechelen.be.

Heel veel succes met de inzichten. 

Uw Rainbow Team.

Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk cookiebeleid.