1

Er is meer in het leven dan enkel gelukkig zijn!

Frank.jpg
Frank Vande Voorde
  • 3 Min leestijd
child-1845975__340.jpg
Een paar dagen geleden, kwam ik tijdens het surfen op het internet een interessante TED Talk tegen op YouTube. Deze video ging over ons streven naar geluk en zinvol leven. De moeite waard om met jullie te delen!

Er is meer in het leven dan enkel gelukkig zijn!

Onlangs was ik aan het surfen op het internet en stopte ik om een TED-talkvideo te bekijken.
De spreker, Emili Esfahani Smith, had het over geluk. Ze verklaarde dat het najagen van geluk ons niet gelukkig maakt. Integendeel!

Deze dame, auteur van het boek "The power of meaning", heeft mijn vertrouwen gewonnen omdat ze betrouwbaar en geloofwaardig lijkt. Maar ik hield vooral van de manier waarop ze haar zaak met passie presenteerde.

Ik zal haar presentatie kort voor u samenvatten zodat ook u kunt profiteren van het resultaat van haar jarenlange onderzoek door honderden mensen te ontmoeten en hen fundamentele vragen te stellen.

Mevrouw Esfahani stelt dat alleen het najagen van geluk geen geluk biedt.
Het hebben van een zinvol leven vervult echter meer het gevoel van geluk. Het gebrek om betekenis te geven aan je leven is de oorzaak van depressie en slechte gevoelens.

Geluk wordt beschreven als een toestand van tevredenheid, van comfort, een goed gevoel op een bepaald moment, terwijl een zinvol leven langdurige bevrediging geeft. Het behoort tot iets dat buiten jezelf ligt en dient om het beste in jou te ontwikkelen.

Volgens deze spreker zijn er vier pijlers voor een zinvol leven .

1. behoren tot …

Erbij horen vloeit voort uit relaties waarin je wordt gewaardeerd om wie je werkelijk bent. Niet voor wie je liefhebt of haat. Dit komt voort uit liefde. Liefde door familie en vrienden.

2. Een doel hebben in het leven

Het doel in je leven bepalen is niet altijd over wat jij wilt, het gaat meer over wat je geeft. Gebruik je sterke punten om anderen te helpen. Bijdragen aan iets zinvols geeft ontzettend veel voldoening.

3. Overstijg je eigen mogelijkheden

Verdiep je in dingen die je helpen om je eigen capaciteiten of beperkingen te overstijgen. Dit zou kunnen zijn omdat je een toewijding hebt voor kunst, muziek, schrijven of religie.

4. Storytelling

Tot slot gaat het over verhalen vertellen. Verhalen vertellen over jezelf voor jezelf.

Bijvoorbeeld: Indien je een ongeluk zou hebben, zou je tegen jezelf kunnen zeggen: voor mijn ongeluk had ik een goed leven en nu heb ik niets meer. Aan de andere kant kan de persoon zichzelf vertellen: Ik ben dankbaar dat ik leef en ondanks dat ik niet meer alles kan heb ik nu een ander doel voor ogen (anderen helpen door mijn verhaal te delen, ...).

Dit proces kan enige tijd duren, maar is zo lonend.

Uit een onderzoek bleek dat mensen die zin hebben in het leven meer veerkracht hebben, beter presteren op school en op het werk en zelfs langer leven!

Dus waarom zou u niet beginnen met het bouwen van die pilaren in uw leven, familie, gemeenschap of zelfs op het werk?
Dit is niet altijd zo makkelijk! Het vergt inspanning en het is een continu proces.

Zoals zoveel dingen in het leven, als je echt iets heel waardevols wilt, kost het moeite. Maar als je eenmaal begonnen bent aan de reis, vind je het leuk en gaat het vanzelf.

Veel succes!

Frank Vande Voorde

Geïnteresseerd in deze video? https://www.youtube.com/watch?v=y9Trdafp83U

Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk cookiebeleid.