Attent zijn voor een ander: meer dan één voordeel!

In onze gedigitaliseerde wereld vol facebookvrienden en vluchtige ontmoetingen is “attent zijn voor een ander” een zeer gewaardeerde en gezochte eigenschap. Mensen vergeten meestal de daden en nog meer de woorden van een ander. Maar het gevoel dat ze hebben gehad over een ander blijft zeer lang hangen. Attentie krijgen geeft een goed gevoel, want daar spreken de mensen snel over. Attent zijn geeft tevens een goed gevoel aan de persoon die over de eigenschap beschikt. Als het zo positief is, hoe kan ik het dan ontwikkelen?
“Attent zijn voor anderen, zal je veel verder brengen in het leven, dan enige school of verkregen diploma”, Marian Edelman.
Attentvol zijn wordt niet enkel gewaardeerd, het is ook goed voor je … gezondheid! Inderdaad, je leest het goed. Studies hebben uitgewezen dat deze houding resulteert in het aanmaken van dopamine en oxytocine. Twee stoffen die zeer goed zijn voor je gezondheid.
Alleen maar voordelen dus! Maar hoe kom je nu attentvol over? Zo moeilijk is het niet. Dokter Travis Bradberry, auteur van het boek “Emotionele intelligentie 2.0” geeft ons een aantal adviezen en tips. Wij hebben ze voor u hieronder kort samengevat.
-Lach meer. Lachen heeft een invloed op jezelf en ook op de ander. Blijf lachen en na een tijdje lacht iedereen mee.
-Wees op tijd. Jouw tijd is even belangrijk als die van een ander. Respecteer de ander door op tijd te zijn.
-Indien het nodig is, verontschuldig u. Niet omdat je het mis had, maar omdat je het écht meent.
-Wees empatisch in die zin dat je niet enkel meedenkt maar ook meevoelt en meedoet. Attent zijn betekent dat je soms dingen zal doen waarvoor je zelf niet veel voelt maar omdat het een ander zal helpen.
Bij onenigheid, beslissing of het maken van een keuze, probeer er dan een win-winsituatie van te maken. Het zal niet altijd mogelijk zijn, maar het is belangrijk dat je dit toch als doel voor ogen hebt.
Let op hoe je overkomt en wik je woorden. Dat heeft te maken met hoe een ander persoon zich voelt en met hoe jij je voelt. Zorg dat de ander zich op zijn/haar gemak voelt. Als het om mensen gaat, volg je intuïtie! Meestal zit je wel goed. Als je denkt dat iemand een slechte dag heeft, vraag er naar!
Als je dat nu allemaal leest is het eigenlijk zeer eenvoudig, niet? En ondanks de eenvoud geeft het een belangrijke meerwaarde. Waarom het vanaf heden niet proberen?
Succes!
Frank Vande Voorde