1

Zo blijf je je zenuwen de baas tijdens een sollicitatiegesprek

  • 4 Min leestijd
ben-white-292680-unsplash.jpg
Het is volkomen normaal om zenuwachtig te zijn voor een sollicitatiegesprek. Je wil een goede indruk maken en er staat ten slotte veel op het spel...

Terwijl je wacht tot de interviewer aankomt, zit je te staren naar het glas water op het bureau dat voor je ligt. Je handen worden vochtig, je begint te friemelen, je gedachten dwalen weg en de adrenaline in je lichaam pompt omhoog.

Het is volkomen normaal om zenuwachtig te zijn voor een sollicitatiegesprek. Een volslagen onbekende staat op het punt je cv, je voorkomen, je gedrag, wat je zegt en hoe je het zegt te evalueren. Je wil een goede indruk maken want er staat immers veel op het spel. Hoewel die stress die je voelt een bewijs kan zijn van je authentieke interesse en motivatie voor de job, blijft het toch belangrijk om de zenuwen de overhand niet te laten nemen, omdat ze je kansen aanzienlijk kunnen verlagen die droomjob te pakken te krijgen. 

Hier zijn alvast enkele tips die je kunnen helpen kalm te blijven:

 

1.     Wees op tijd!

Het klinkt cliché maar het sluit als een bus: kom niet te laat! Zorg ervoor dat je weet waar het bedrijf zich precies bevindt en waar het dichtstbijzijnde openbaar vervoer of parking is. We raden je ook echt aan om tien minuten voor de afgesproken tijd aan te komen. Waarschijnlijk zal je voor het begin van het gesprek een aantal formulieren moeten invullen en daar je tijd voor kunnen nemen zal je ook helpen te ontspannen. Zorg er ook voor dat je het telefoonnummer van de recruiter bij de hand hebt, zodat u hem of haar op de hoogte kunt brengen als uw bus niet komt opdagen of als u vastzit in de file.

 

2.     Bereid je goed voor

Bereid je goed voor op het interview en verzamel zoveel mogelijk informatie over het bedrijf waarvoor je solliciteert. Dat zullen ze zeker aanschouwen als een bewijs van uw motivatie. Lees hun website, sociale media en hun recente berichtgeving in de media. Verfris ook je geheugen met informatie over je huidige of vorige werkgever. Er wordt van jou verwacht dat je veel weet over een bedrijf waarvoor je werkt of waarvoor je hebt gewerkt. Het is ook erg goed om je sollicitatiegesprek van tevoren te oefenen. Probeer antwoorden te vinden op een aantal moeilijke vragen waarvan je denkt dat die zeker gesteld zullen worden. Je voorbereid voelen zal je zelfvertrouwen zeker boosten.  Een eigenschap waar recruiters erg gevoelig voor zijn.

 

3.     Adem! 

Wanneer we ons angstig voelen, verspringen onze hersenen meteen in de 'vecht-of-vlucht'-modus, waardoor de bijnieren onze ademhalings- en cardiovasculaire systeem beïnvloeden. Die modus kreeg oorspronkelijk die naam omwille van ons oerinstinct die ons in staat zou stellen fysiek te vechten of weg te rennen bij gevaar. Nu wordt deze stress-modus nog steeds geactiveerd in situaties waarbij dat eigenlijk niet zou hoeven; zoals in het verkeer, tijdens een stressvolle dag op het werk of voor een sollicitatiegesprek. Het zal niet alleen hartkloppingen veroorzaken, maar ook je ademhaling drastisch versnellen.

Het gebruik van de juiste ademhalingsoefening kan je effectief helpen de productie van die stresshormonen te verminderen. Adem vier seconden lang door je neus in en adem vervolgens vier seconden lang warme lucht door je mond uit. Zo simpel is het! Na verloop van tijd kan je de ademhaling uitbreiden tot zes of acht tellen (in en uit).

 

4.     Vergeet niet dat solliciteren eigenlijk ‘kennis maken met’ betekent

Bereid een aantal vragen voor die u de recruiter wilt stellen. Hou er rekening mee dat een sollicitatiegesprek tweerichtingsverkeer is. Jouw gesprekspartner zal vragen stellen en proberen vast te stellen of je de geschikte kandidaat bent voor een specifieke taak. Op dezelfde manier moet je op basis van vragen bepalen of deze potentiële werkgever jou de carrièrekansen biedt waarnaar je op zoek bent.

  

5.     Train je mindset

Waarom wordt de ene persoon erg nerveus voor een sollicitatiegesprek, terwijl de ander opmerkelijk rustig blijft? Je raadt het al: het zit allemaal tussen de oren!  Kandidaten die kalm blijven, hebben namelijk niet het gevoel dat er zoveel op het spel staat. Ze leggen niet teveel druk op zichzelf door al hun eieren in één mand te leggen. In plaats daarvan hebben ze een positieve mindset en beseffen ze dat er vele andere opportuniteiten bestaan. Dus al bij al blijft het werken aan je zelfbeeld en je mindset nog steeds de beste manier om die zenuwen in bedwang te houden!

Geschreven door Louise Rooryck. 

Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk cookiebeleid.