1

Zomertijd is studententijd

Sandy.jpg
Sandy Heylen
 • 2 Min leestijd
adam-wilson-448945-unsplash23.jpg
De vogels fluiten er vrolijk op los, de zon schijnt, lange broeken worden gewisseld voor shortjes, dat kan maar één ding betekenen: de zomer komt eraan!

Dat wil ook zeggen dat er een heleboel studenten staan te popelen om ervaringen op te doen op de arbeidsmarkt. Daarom zetten we graag enkele facts, figures en wist je-datjes op een rijtje voor jullie.


Veranderingen in de wetgeving:

Studentenarbeid t.e.m. eind 2011 bracht toch enkele beperkingen met zich mee. Zo herinner je je waarschijnlijk wel de beperking in dagen en de verlaagde solidariteitsbijdrage tijdens de zomerdagen.

Sinds 2012 is er gezorgd voor meer vrijheid voor zowel de werkgevers als de werknemers.

Zo mag sindsdien een jobstudent 50 dagen werken en zijn deze vrij te kiezen doorheen het hele kalenderjaar. Ook de solidariteitsbijdrage is losgekoppeld van de periode en ligt het hele jaar vast op 8,14%, waarvan 2,71% ten laste van de werknemer en 5,43% ten laste van de werkgever.

Sinds januari 2017 zijn de 50 werkdagen omgezet naar 475 uur per jaar om zo meer flexibiliteit te creëren. Voorheen werd er steeds een hele dag in rekening gebracht, nu is het perfect mogelijk om als student 3 uur te werken en een piekmoment te overbruggen.

 

Wie komt in aanmerking voor studentenarbeid?

Alle studenten ouder dan 15 jaar die een volledig leerplan volgen, op voorwaarde dat ze onder de deeltijdse leerplicht vallen;

 • Studenten ouder dan 18 jaar die verder studeren;
 • Studenten ouder dan 15 jaar in het deeltijds onderwijs, die geen werkloosheidsuitkering krijgen. Zij mogen enkel tijdens de schoolvakanties ingezet worden. Voorwaarde is wel dat ze niet verbonden mogen zijn met een deeltijdse arbeidsovereenkomst, een deeltijdse stageovereenkomst, een industriële leerovereenkomst of een middenstandsleerovereenkomst. Let op!  Studenten die een examen middenjury voorbereiden en geen ander statuut hebben of studenten die minstens 12 maanden bij dezelfde werkgever gewerkt hebben, kunnen niet meer met een studentencontract tewerkgesteld worden. Hetzelfde geldt voor studenten in avondschool of met een beperkt leerplan.

 

Administratieve verplichtingen:

 1. Je beschikt over een RSZ-nummer.
 2. Je brengt de dimona-aangifte in orde, om te laten weten wanneer de student zal starten en stoppen.
 3. Zorg ieder kwartaal voor de dmfa-aangifte om de preciese werkuren van de student door te geven.
 4. Sluit een arbeidsongevallenverzekering af, of dubbelcheck deze, dit is verplicht.
 5. Maak je aansluiting in orde bij een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk (EDPBW).
 6. Informeer je naar het minimumloon van studenten (afhankelijk van leeftijd en sector).
 7. Volg samen met de student nauwlettend de 475 uren per kalenderjaar op.
 8. Maak een arbeidsovereenkomst op voor studenten. Je kan je hiervoor baseren op de gewone overeenkomst, maar let op de specifieke vermeldingen voor studenten.
 9. Zorg ervoor dat ook de student het arbeidsreglement op de eerste dag ontvangt en ondertekend.

Gouden tip: Informeer je hiervoor bij je sociaal secretariaat.

Is deze administratieve rompslomp echt niet jouw ding, schakel dan een kantoor in. Laat je student starten via interim en wij nemen de administratie graag van je over.

Heeft je student vragen? Geef hem dan zeker volgende link door: studentatwork.be

 


 

Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk cookiebeleid.