1

Het professioneel leven en het privéleven

Tanya.jpg
Tanya Kruijer
  • 5 Min leestijd
collage.png
Ondanks onze inspanningen om ons privéleven gescheiden te houden van ons professionele leven, kunnen de kwaliteit en stabiliteit van ons persoonlijk leven toch een directe impact hebben op het succes professionele leven.

Voor veel mensen weerspiegelt hun professionele leven hun persoonlijk leven. Wanneer je persoonlijk leven stabiel en gezond is, is die spiegeling een goede zaak. Je professionele leven zal productief en lonend zijn, omdat je je aandacht en energie kunt richten op je werk, je klanten en je collega’s. Maar als je persoonlijk leven gevuld is met negatieve dingen, zal je professionele leven daar heel vaak aan lijden. Wanneer je slaap tekort hebt door vb een conflict thuis, is het moeilijk om je te concentreren op zelfs de meest eenvoudige taak op het werk.

In deze gevallen begrijpen de meeste organisaties het niet alleen, maar zijn ze ook bereid om regelingen te treffen om werknemers in deze moeilijke tijden te helpen. Neem hier dan ook volledig de leiding over je situatie.  

Ongeacht wat er op dit moment in uw persoonlijke leven gebeurt, zijn er stappen die je kan nemen om aan de verwachtingen van uw werkgever te voldoen, terwijl je de leiding neemt over uw persoonlijke leven.

 

1.     Differentieer de grote dingen van de kleine dingen

Als je constant overstuur, depressief of gestresst bent, zullen je prestaties voortdurend verslechteren en zal het geduld van je werkgever helaas uiteindelijk opraken.

Van geen enkel bedrijf mag worden verwacht dat het instemt met een verzwakking van de werkprestaties voor elke stressvolle gebeurtenis die zich in jouw leven voordoet. De werkgever rekent erop dat je de meeste situaties zelfstandig kan aanpakken, zonder dat dat een impact heeft op de manier waarop je met je klanten en collega’s omgaat.

Het is normaal dat je kan rekenen op medeleven en hulp van je collega’s als het gaat om grote problemen. Niettemin moet je begrijpen dat je niet voor elk klein dingetje dat niet meezit zulke steun zal meekrijgen. Het is des te belangrijker, om te leren hoofdzaken van bijzaken te onderscheiden.  Het kan immers de rust en orde bewaren in je persoonlijke leven.

Kim Littlefield, een zwaargewicht in carrièremanagemen, zegt: "Doe een toezegging dat je, terwijl je op het werk bent, je uitsluitend zal concentreren op je werk. Steek je persoonlijke problemen 'in een doos' en zet ze op een 'mentale plank'. Zeg tegen jezelf dat je ze op een ander moment zal behandelen.” Ze voegde eraan toe: “Soms, als er persoonlijke problemen zijn, staan we onszelf al te vaak toe om er op in te gaan, terwijl het werk dat moet worden gedaan zich alsmaar blijft opstapelen, wat resulteert in extra stress.”

2.     Vraag hulp als je het nodig hebt

Hoe begripvol werkgevers ook mogen zijn, uiteindelijk ligt de verantwoordelijkheid bij jezelf om er alles aan te doen om de crisis door te komen. Soms kan dat betekenen dat je hulp moet aanvaarden van externe bronnen. Toegeven dat je hulp nodig hebt is zeer moeilijk voor de meeste mensen. Ze geloven dat vragen naar hulp een teken van zwakte is, terwijl in werkelijkheid niets minder waar is. De meeste mensen die om hulp vragen, zijn over het algemeen erg sterk en vastbesloten om niet het slachtoffer te worden van mishandeling, verwaarlozing, geweld of tragedie.

3.     Werk samen met uw bedrijf om een oplossing te vinden

Wanneer je een 'groot' probleem hebt dat logischerwijs je prestaties op het werk beïnvloedt, moet je jouw manager hiervan zo snel mogelijk op de hoogte stellen. Als je probeert het geheim te houden of te hopen dat niemand het opmerkt, kan dat je reeds aanwezige stressniveaus verhogen. Maar in plaats van jouw situatie te onthullen en te wachten tot de organisatie een oplossing bedenkt, is het beter zelf ook een aantal mogelijke oplossingen naar voren te schuiven die zowel voor jou als voor de werkgever werken.

Wanneer je je werkgever laat zien dat de bedrijfsdoelstellingen respecteert en bereid bent te doen wat nodig is om je persoonlijke leven weer op het goede spoor te krijgen, is er meestal weinig dat die niet zou doen om jou te helpen. 

"Wacht niet tot de kwaliteit van je werk en concentratieniveaus verder verslechteren. Verzeker je baas dat je met het probleem te maken hebt en dat je gebrek aan focus tijdelijk is, " zegt loopbaanbegeleider Jess Chua. De sleutel hier is om relevante informatie te delen: wat kunnen zij verwachten van jouw planning en werkproductiviteit, en hoe lang zal of kan het probleem aanhouden. Een werkgever kan jou niet ondersteunen als ze niet weten dat je met problemen kampt. Het is beter om duidelijk te zijn en te voorkomen dat ze zich elke week moeten afvragen wat er aan de hand is. "Een goede manager zal ondersteunend zijn en een collega om hulp vragen bij sommige van jouw taken, of je aanmoedigen professionele hulp te zoeken om stress het hoofd te bieden", zegt Chua.

Maar terwijl iemands persoonlijke leven nooit perfect in orde zal zijn, in staat zijn om de "grote" dingen van de "kleine" dingen te scheiden, om hulp te vragen wanneer je het nodig hebt, en met je organisatie samen te werken om een oplossing voor je problemen te vinden, is de sleutel om elke crisis te doorstaan.

En onthou dit: When life is blue, just select another color from the Rainbow!

Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk cookiebeleid.