1

We hebben vijf zintuigen: waarom zouden we ze niet allemaal gebruiken? Ook wanneer we naar een job zoeken?

Frank.jpg
Frank Vande Voorde
  • 5 Min leestijd
blue-and-orange-light-projeced-on-left-hand-of-person-87584.jpg

Onze zintuigen – normaal gezien hebben we er vijf – zijn een belangrijk deel van ons als mensen. Jammer genoeg, heeft niet iedereen het geluk om ze allemaal te kunnen gebruiken en sommigen hebben zintuigen die hypersensitief zijn. Er wordt vaak beweerd dat we er zelfs zes hebben, vooral vrouwen. Het heet intuïtie, en sommigen hebben die ‘gave’ meer dan andere. Persoonlijk geloof ik dat intuïtie geworteld is in ervaring, wijsheid, en de bekwaamheid om vlugge associaties te maken. Hoe dan ook, het is een zintuig waarmee je moet rekening houden wanneer je beslissingen maakt.

De meesten onder ons zijn zich niet bewust van wat onze zintuigen kunnen doen. We stellen ons er niet al te veel vragen bij, en benutten ze niet tot de volle 100%, wat spijtig is.

Hier zijn een aantal goede redenen

  • Om ten volle wilt genieten van een ervaring
  • Om anderen beter te begrijpen
  • Om iemand of iets te onthouden
  • Om een evenement, een situatie of een ervaring beter te kunnen beschrijven  en er voor te zorgen dat anderen het beter begrijpen
  • Om betere beslissingen te maken

Een regenboog bestaat uit verschillende kleuren. Welke kleuren? We hebben allemaal in ons leven al eens een regenboog gezien, is het niet in de natuur dan zerker wel in een boek of magazine. De meeste mensen kunnen niet op de vraag antwoorden, omdat ze wanneer ze naar een regenboog kijken, ze die op dat moment niet associëren met andere zintuigen. Als je zou beschrijven wat je op een bepaald moment hoort of ruikt en dat combineert met elk van de kleuren van een regenboog, zou het veel makkelijker zijn om ze te onthouden.

Ik weet nog dat ik vorig jaar een regenboog heb gezien wanneer ik ’s morgens  ons huis verliet . Het had geregend die nacht en het gras was net gemaaid (heerlijke geur). Ik ben gestopt om er een foto van te nemen en ik was blij omdat ik de foto kon gebruiken voor een post op sociale media. Trouwens, de kleuren zijn rood, orjanje, groen, geel, blauw, indigo en paars.

Dus wat als we die belangrijke zintuigen zouden gebruiken voor carrièrebeslissingen? Ik ben er zeker van dat je er nooit aan zou denken om ze daarvoor te gebruiken. Toch heb je er gebruik van gemaakt, soms zelfs wanneer je er niet bij stil stond. Laten we eens kijken.

Wist je dat je huis een eigen klank heeft, een eigen reuk? Zou je je huis kunnen beschrijven in termen van geluid en geur? Velen zouden dit niet kunnen, volgens mij. Een blinde daarentegen zou die zintuigen enkel gebuiken om te beschrijven waar hij of zij leeft. En je kantoor? Het gebouw van je toekomstige werkgever? Word je gelukkiger van hoe het daar klinkt of word je er nerveuser van? (naast een snelweg, treinstation, luchthaven). Geluid kan schadelijk zijn voor je, maar het kan ook een verzachtend effect hebben. De druppels van een waterfontein kunnen een relaxerend effect geven en sommige mensen worden gek van het geluid van een airco. Ik kan je vertellen dat op kantoor zitten zonder geluiden, ook iets is dat je wilt vermijden.

Het is vanzelfsprekend dat om alle vijf de zintuigen te gebruiken, je ze moet trainen. Toen ik een cursus volgde over wijn, werd al gauw voor alle studenten duidelijk dat hun neus niet goed getraind was om alle elementen te erkennen die in de wijn zaten. De enige manier om de neus beter te trainen is door verschillende dingen te ruiken en ze dan te benoemen. Wanneer iemand je zegt: ah ja… Stap een kantoor binnen en je ruikt wat – of je ruikt iets uitzonderlijk niet: ’s morgens de koffie, ’s middags de vis die iemand heeft opgewarmd. Hoe een kantoor ruikt bepaalt mee of je het er leuk vindt of niet. Het heeft een impact.

Ons zicht lijkt het beste getraind te zijn van elle zintuigen. Toch trainen we het niet genoeg met associatiaties. Bijvoorbeeld, we horen wat iemand zegt, maar kijken we ook altijd naar de lichaamstaal van die persoon? Horen we de stress in de stem? Als je aandachtig bent voor zulke kleine tekenen, vertelt dat wat over hoe je mensen beoordeeld en de relatie met die mensen.

Smaak is bij de meesten onder ons goed ontwikkeld. We hebben allemaal wel wat te zeggen over een drankje of een stuk eten. Met welke smaak vergelijk je je werkomgeving? Kreeg je een droge smaak tijdens je laatste interview? Kwam dat door de nervositeit of door een slecht gevoel? Was dat een blijvende ervaring doorheen het interview?

Wanneer je een stuk kleding koopt, raak je het aan. Hetzelfde geldt wanneer je een tafel of een hamer koopt. Hoe voelt het nieuwe kantoor aan? Dat kan raar klinken, maar denk er eens over na. Hoe voelde je over de handdruk met je potentieel nieuwe collega’s: was het een sterke handdruk, een zachte handdruk of een warme handdruk? Onthoud je de zweterige handdrukken? Hoe hebben zulke ervaring een werking op jou?

Zoals je merkt is het soms moeilijk om antwoorden te geven via zintuigen. Echter, als je zou analyseren en begrijpen hoe prikkels je beïnvloeden, zou dat kunnen bijdragen aan de manier waarop je beslissingen neemt. 

De enige doelstelling van dit artikel was om je bewust te maken van je zintuigen, van hoe die een invloed hebben op jouw denkwijze en van hoe ze je kunnen helpen om een goede beslissing te maken. Wanneer je goede beslissingen neemt moet je op zoek gaan naar zoveel mogelijk elementen die je daarbij kunnen helpen. Bij dezen heb je er alvast een paar mee gekregen.

Veel succes!

 

 

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk cookiebeleid.