1

Verandering is de enige constante

Sandy.jpg
Sandy Heylen
  • 3 Min leestijd
Federgon-event.jpg

Tijden veranderen en de enige constante is verandering. Dit wil zeggen dat ook je toekomstige werknemers anders zullen kiezen, daardoor is het aangeraden om je HR strategie onder de loep te nemen. Maar waar kiezen ze dan voor?!

"Op een dag vind je de job van je leven" een quote die je regelmatig hoorde. En toch is hierin reeds enige tijd een verandering in op te merken. En wel naar "Op een dag vind je het bedrijf van je leven". Tof....maar wat houdt dit dan in voor je bedrijf? Hoe kan je hierop anticiperen? En waar letten werknemers dan op bij de keuze van dat bedrijf?

Om op deze vragen te kunnen antwoorden, verplaatsen we ons in het standpunt van je toekomstige werknemer. En houden we er rekening mee dat kandidaten antwoorden zoeken op de onder meer volgende vragen.

                  Kan ik de energie, de verbinding voelen?

                  Kan ik me identificeren met dat bedrijf en de mensen die daar werken?

Laten we dit in het achterhoofd houden en ervoor zorgen dat ze hierop antwoorden krijgen tijdens het selectieproces. Door bijvoorbeeld de directe leidinggevende en een collega mee te betrekken in de selectieprocedure. Laat een kandidaat het kantoor zien en waar zijn of haar nieuwe werkplek zal zijn. Inzetten op employer branding is je afvragen:  

                  Waarom iemand trots en gemotiveerd is om te werken voor ons bedrijf?

                  Waarom moet het talent dat we zoeken bij ons bedrijf aan de slag gaan?

Een andere grote verandering die we opmerken is in de work-life balance. Meer en meer werknemers kiezen voor een work & life balance in plaats van een work-life balance.

Work & life vloeien over in elkaar en daarom is het aangewezen je HR strategie hierop af te stemmen. Om je salarispakket samen te stellen en hierin flexibiliteit te bouwen, stel je je opnieuw in het standpunt van je toekomstige werknemer.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Plaats- en tijdsonafhankelijk werken: Thuis werk-ochtend/middag/dag; telewerken; glijdende uren ;
  • Tussendoor naar de tandarts of dokter is oke ;
  • Deeltijds - voltijds werken: voor velen heeft dit een weerslag op de werk & privébalans ;
  • Flexibele verlofstelsels: Loopbaanonderbreking, moederschapsrust, ouderschapsverlof,… de mogelijkheden zijn zeer uitgebreid ;
  • Diensten: Niet weggelegd voor elk bedrijf, maar uitermate handig in grote ondernemingen: een pakjesdienst, droogkuis, strijkdienst, fitness, brooddienst,… ;
  • Stress die je werknemers ervaren door een slechte sfeer op de werkvloer. Ze nemen deze stress vaak mee naar huis. Wat zorgt voor een verstoring van de work & life balance. Daarom is het belangrijk dat je zorgt voor een goede sfeer en een hecht team.

Vele wegen leiden naar een goede balans. Het belangrijkste is dat je de mogelijkheden vooral bespreekbaar maakt. 

Een goede employer branding en employee engagement zijn de sleutel in deze veranderingen.

En jij? Waar ben jij trots op?

Gebaseerd op: Masterclass van Evert-Jan De Kort - Mad about you & A roadmap to the future of Recruitment - Federgon

 

Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk cookiebeleid.