1

Je carrière opnieuw uitvinden in tijden van Corona!

Liesbet Van de Broek
  • 2 Min leestijd
ReinventyourcareerduringCoronatimes.jpg

Enkele weken geleden las ik het artikel “Reinventing Your Career in the time of coronavirus”?  Zo’n fascinerend artikel, dat wil ik graag met jullie delen.

Het artikel gaat over hoe onverwachte gebeurtenissen (zoals Covid19) onze dagelijkse routines doorbreken en ons uit onze comfortzones halen. Dit leidt vaak tot grote vragen over wat belangrijk is zowel privé als in onze loopbaan. Hoe we op zoek gaan naar onze verschillende 'possible selves': wie kan ik zijn, wat kan ik allemaal doen? Het is dan ook geen wonder dat tijdens de huidige pandemie veel mensen over hun carrière gaan nadenken.

Maar is dit echt het juiste moment? Zelfs voor degenen onder ons die het geluk hebben niet ziek te zijn, te zorgen voor anderen die ziek zijn of de eindjes aan elkaar te knopen, heeft de pandemie de onzekerheid vergroot.

Ik las over het concept 'liminaliteit' - onrustige fase tussen “holding on” and “letting go.” "liminaliteit" - dat wil zeggen, de fase tussen een verleden dat duidelijk weg is en een toekomst die nog steeds onzeker is.

De quote van Bill Bridges wil ik graag meegeven: “We need not feel defensive about this apparently unproductive time-out at turning points in our lives … In the apparently aimless activity of our time alone, we are doing important inner business.”

Ga netwerken : de gouden regel van netwerken voor loopbaanverandering is altijd geweest om je “zwakke” banden te mobiliseren - dat wil zeggen, de relaties die je hebt met mensen die je niet zo goed kent of niet zo vaak ziet, om je kansen te maximaliseren om dingen te leren die je nog niet weet. Het probleem met vrienden, familie en naaste medewerkers - je “sterke” banden - is dat zij dezelfde dingen weten als jij. Ze zullen je natuurlijk willen helpen, maar het is onwaarschijnlijk dat ze je kunnen helpen om creatief over je toekomst na te denken. Het is waarschijnlijker dat ze je in een hokje stoppen.

Doe aan zelfreflectie. Zelfreflextie is, paradoxaal genoeg, een praktijk die het best gevoed wordt door hardop te praten in sociale uitwisselingen met geestverwanten die reageren, sympathiseren, medelijden hebben, vragen stellen, je lichaamstaal lezen en hun eigen ervaringen delen.

Ook al is moeilijk in de huidige context van zelfisolatie en sociale afstandelijkheid. Toch kun je met een beetje initiatief en creativiteit manieren vinden - door wandelingen te plannen die sociale afstand respecteren, door online samen te werken met een carrièrecoach, door een zoomgroep te creëren die regelmatig samenkomt om plannen te delen.

En na het denkwerk en voortschrijdend inzicht er concreet over praten, je nieuwe ik vorm geven en ermee aan de slag gaan. De tijd om aan de slag te gaan is nu - maar ga niet alleen!

 

Bron: Harvard Business News, Reinventing Your Career in the Time of Corona by Herminia Ibarra

Deze website maakt gebruik van cookies. Bekijk cookiebeleid.